Ultraljudsundersökning av njurar på Ragdoll

Varför ultraljud?

Njurarna är känsliga organ, och hos katter verkar sviktande njurar vara ett vanligare problem än hos andra djurslag.

Det som drabbar våra ragdollkatter är fortfarande inte helt klarlagt, men det handlar inte om några cystor, utan snarare ser man att njuren är allmänt inflammerad och har en förtunnad njurbark. Detta tillstånd kallas CIN (Chronic Interstitiell Nefritis). Vad man dock ska veta är att denna diagnos är mer ett samlingsnamn för olika inflammatoriska tillstånd i njuren, och vi vet fortfarande väldigt lite om vad som orsakar tillståndet. CIN kan till exempel uppstå på grund av läkemedelsbiverkan, eller en obehandlad urinvägsinfektion som gått vidare upp i njuren. Hos ragdoll verkar det dock ligga en ärftlig faktor bakom, men exakt vad det är för egenskap som nedärvs som ger detta tillstånd vet man idag inte.

Ett vanligt missförstånd är att det är PKD man testar för, vilket är felaktigt. PKD är en sällsynt sjukdom hos ragdoll. Det är därför ganska missvisade att ange att man har testat PKD på sin ragdoll, eftersom det inte är den sjukdomen veterinären tittar efter när han/hon undersöker njuren hos en ragdoll, även om man så klart även kan se tecken på cystor på en ultraljudsundersökning. Även när det gäller försäkringsbolagen så är det viktigt att vi använder oss av rätt benämningar när vi säger vad våra katter drabbas av, så att det inte blir några missförstånd.

Ragdollklubben rekommenderar uppfödare att låta en veterinär undersöka njurarna innan katten används i avel. När man går till veterinären och ultraljudsundersöker njurarna så tittar veterinären på form, storlek och uppbyggnad på njurarna. Han/hon ser ju då om man kan se några tecken på inflammation eller förtunnad njurbark.

Hur går det till?

Den första ultraljudsundersökningen bör ske när katten är ca 1 år. Hittas något onormalt vid undersökningen så bör katten givetvis inte avlas på.

Tänk på att höra med kliniken du åker till så att du kommer till en veterinär med erfarenhet av ultraljudsundersökningar, och att kliniken har tillräckligt bra utrustning för att göra en bra undersökning. Tag med den ifyllda njurblanketten som finns att ladda ner på den här sidan och ge den till veterinären. Var noga med att veterinären kontrollerar ID-märkning före undersökningen!

Skicka sedan in blanketten till avelssekreteraren som ansvarar för hälsoprogrammet. Adressen hittar du på blanketten.

Obs! En del veterinärer säger att de själva skickar in kopia på blanketten till klubben, men skicka alltid en egen kopia för säkerhets skull, för det är mycket sällan vi faktiskt får in kopior från veterinärerna!

För att få skriva ut ”njurar ua” i sina kattungeannonser så måste klubben fått in kopia på ultraljudsundersökningen. Alla avelshanar som presenteras via Ragdollklubben ska vara ultraljudade ua på njurar.

Ladda ner

Blankett för ultraljudsundersökning av njurar.

Blankett för ultraljudsundersökning
Blankett för ultraljudsundersökning av njurar (engelsk version)

Anvisning för ultraljudsundersökning av njurar (kan lämnas till veterinärer före undersökning)

Skicka in resultat efter undersökningen

Skicka resultaten till:
e-mail: avelssekreterare@ragdollklubben.com där du lägger med fotografier på din katts testresultat eller så postar du ett vanligt brev.

Till:
Karin Eklund
Norrnäs 135
880 41 Edsele

Vid frågor eller funderingar ang dessa tester kontakta ovanstående.

Dela

Facebook
Twitter
E-post
Om Ragdollklubben

En mötesplats för dig som ragdollälskare! Här hittar du information om rasen, klubbaktiviteter, annonser  och mycket mer.

Vi hoppas du hittar det du söker och alla är välkomna som medlemmar!

Nyheter

Följ med oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar direkt till din inkorg.