Mentorskap

Behöver du en mentor?

Många kattägare har nog någon gång funderat på att låta sin katt få ungar. Att ha bebisar att mysa med är något av det underbaraste som finns. Eftersom det är ett stort ansvar att vara uppfödare måste du först skaffa dig den kunskap som krävs. Här kan en avelsmentor komma in i bilden. 

 

 

 

Du kan läsa dig till väldigt mycket numera men erfarenhet måste du själv införskaffa, gärna med råd och stöd av andra uppfödare. Om du köper en kattunge till avel och uppfödaren vill bli din mentor, kan vägen bli lätt in i avelsvärlden. Tyvärr är inte alla så lyckligt lottade och i dessa lägen är en avelsmentor ovärderlig!

Innan du beslutar dig för att bli uppfödare måste du ställa dig följande frågor:

  • har jag den tid som krävs för att bli en uppfödare?
  • har jag tillräckligt god ekonomi för att kunna bli uppfödare?
  • kommer jag att kunna sälja kattungarna?
  • är jag villig att lära mig det som krävs för att kunna vara en seriös uppfödare?

Om du svarar ”ja” på ovanstående frågor har du goda förutsättningar att bli en bra uppfödare.

Vilken hjälp kan du då få av en mentor?
Funderar du på att köpa en avelskatt? Äger du redan en ragdoll som du vill para men saknar erfarenhet av uppfödning eller har du kanske redan haft en kull men känner dig osäker i din roll som uppfödare? Behovet av mentorskap varierar beroende på bakgrund. Om du önskar hjälp av en mentor, skriv då ett mail till mentor@ragdollklubben.com och berätta om vad du vill ha hjälp med. Då har vi lättare att förstå vilka behov du har och kan förmedla en lämplig kontakt.
Vad händer sedan?
Din mentor kontaktar dig sedan och tillsammans diskuterar ni igenom dina planer. Många frågor brukar dyka upp vartefter och ni fortsätter att hålla kontakt, oftast via mail eller sms men vissa föredrar telefon- och/eller personliga möten. En mentor ger råd och stöd men det är du som gör jobbet, bl.a. tar du del av den informativa texten, som finns här på Ragdollklubbens hemsida. Vi måste gemensamt se till att avla sunt och långsiktigt och få stopp på blandrasavel och annan uppfödning där stamtavla saknas.

Ragdollklubbens mål är att bibehålla rasen som den sunda, friska, stora, vänliga och vackra katt den är idag.

// Mentorsgruppen
PS. Vi kommer även att kunna erbjuda utställningsmentorer när utställningarna är igång igen. D.S.

Dela

Facebook
Twitter
E-post
Om Ragdollklubben

En mötesplats för dig som ragdollälskare! Här hittar du information om rasen, klubbaktiviteter, annonser  och mycket mer.

Vi hoppas du hittar det du söker och alla är välkomna som medlemmar!

Nyheter

Följ med oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar direkt till din inkorg.