Om Ragdollen

Ragdollens sinnelag

En ragdoll är till sinnet nyfiken och människokär. Den vill vara med överallt där det händer saker, för att inte missa något kul och möter ofta besökare vid dörren. Mest av allt gillar den att hjälpa till när husse/matte stökar omkring i hemmet. Generellt sett är en ragdoll ingen utpräglad knäkatt. Oftast föredrar den att ligga och gosa tätt intill sina människor. I regel är den mycket lätthanterlig och medgörlig, vilket underlättar vid borstning/kamning, kloklippning, bad och tandborstning.

bild8

Ragdollen motionerar inte mer än nödvändigt men är för den sakens skull ingen prydnadskatt. De flesta ragdolls uppskattar lek och bus lika mycket som andra katter men lekarna brukar vara lugnare. Den hoppar sällan högt men precis som andra katter ligger den gärna högt upp och spanar. Det krävs oftast att den kan ta sig upp stegvis via exempelvis ett klösträd med avsatser.

Ragdollen är en perfekt familjekatt. Den är lugn, tillgiven och anpassar sig lätt till sin nya familj inklusive andra djur. Dessutom är den en utmärkt innekatt. Små barn kan ibland behandla djur lite väl vårdslöst men det brukar ta lång tid innan ragdoll säger ifrån. Därmed inte sagt att katten inte känner smärta, vilket vissa rykten felaktigt påstår. Här ska påpekas att de vuxna familjemedlemmarna måste hålla ett öga på barnennär de leker med den.

De karaktäristiska dragen 

Det mest karaktäristiska draget – det som skiljer ragdollen från andra raser – är att den oftast slappnar av i alla muskler och blir lika lealös som en ”trasdocka” när man lyfter upp den. Därav namnet!

En ragdoll går inte så smäckert som andra katter. Den har istället en vaggande gång och ofta går sk passgång , vilket kan bero på att den går brett isär med bakbenen. Ett annat karaktärsdrag är sättet den lägger sig på. Den börjar med att lägga ner skuldran och därefter resten av kroppen. En ragdoll sover ofta på rygg med både bak- och framben brett isär.

Unga djur har ofta en ”magdyna” eller gördel, som dock brukar försvinna i samband med att katten blir könsmogen. På det hela   taget är rasen mycket trevlig, överseende, social och lat men den kräver väldigt mycket kärlek och uppmärksamhet från alla sina familjemedlemmar. Precis som andra katter har naturligtvis varje ragdoll sin egen personlighet.

Den fullvuxna ragdollen

Helhetsintrycket: ragdollen ska ge ett kraftigt och bastant intryck. Fullvuxna katter kan verka något tyngre i bakkroppen, ibland nästan klumpiga. Den långa kroppen ska hos fullvuxna katter vara lika bred vid skuldrorna som vid bakbenen och ge ett rektangulärt intryck.

Huvudet: ska ha en bred, mjuk modifierad kilform. Det ska vara platt mellan öronen, ha en rundad panna med bra höjd, runda kinder och en rak nos med en någon böjd vinkel upp mot pannan. Hakan ska vara markerad, öronen medelstora, breda och öppna vid basen och de ska sitta brett isär och vara en aning framåtlutade, det vi kallar ”tiltade”. De djupblå ögonen ska vara stora och ovala.

Ben och tassar: benen ska vara medellånga, kraftiga och muskulösa, bakbenen något längre. De stora och runda tassarna ska ha tydliga pälstofsar mellan tårna.

Svansen: ska vara lång, buskig och avsmalnande mot svanstippen. När man böjer den framåt ska den nå till skulderbladet.

Pälsen: ligger tätt intill kroppen och ska vara medellång till lång; längre på mage, bröst, hals samt på bakbenen. Den ska kännas silkig och kall vid beröring.

På utställning tävlar ragdollen i Kategori 1, långhårskatter.

Länk till Fife rasstandard för ragdoll: http://www1.fifeweb.org/dnld/std/RAG.pdf

bild2

Dela

Facebook
Twitter
E-post
Om Ragdollklubben

En mötesplats för dig som ragdollälskare! Här hittar du information om rasen, klubbaktiviteter, annonser  och mycket mer.

Vi hoppas du hittar det du söker och alla är välkomna som medlemmar!

Nyheter

Följ med oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar direkt till din inkorg.