Ragdollens hälsa

Ragdollen är i grund och botten en sund ras med få sjukdomar.

Två av de vanligaste sjukdomsbilderna vi har på katt överlag, oavsett ras, är njursvikt och hjärtmuskelsjukdomar. Därför är dessa två sjukdomskomplex något som många uppfödare väljer att ta hänsyn till vid avelsarbetet, i form av tester och undersökningar.

Njursvikt

Njursvikt innebär att kattens njurar av någon anledning blir sämre på att filtrera kattens blod och producera urin. Detta ger upphov till många olika symtom, beroende på vad det är för fel på njuren och i vilken grad. Njursvikten kan komma akut tex på grund av en infektion, förgiftning eller mer smygande, som i sin tur leder leder till kronisk njursvikt. Det är då mer oklart vad som orsakar njursvikten, men ärftliga faktorer anses spela in.

Vad som orsakar njursvikt hos ragdoll vet vi ej idag, men man har funnit att de drabbade katterna har ofta haft en förtunnad njurbark.

Ett njurfel kan upptäckas med hjälp av blodprovsanalyser och ultraljudsundersökning av njuren.

Hjärtmuskelsjukdomar

Sjukdomar i kattens hjärtmuskel kan göra att muskelväggarna blir för tunna eller för tjocka, vilket påverkar hjärtats arbetsförmåga. Sjukdomarna kan uppkomma av olika orsaker såsom infektioner, bristsjukdomar, inflammationer eller utvecklingsstörningar. Den vanligaste hjärtmuskelsjukdomen hos katt är HCM. Man tror att det kan finnas en ärftlig bakgrund till HCM. HCM och andra hjärtmuskelsjukdomar upptäcks genom en ultraljudsundersökning av hjärtat.

Läs här om Ragdollklubbens hälsoprogram ang hjärta och njurar.

 

Dela

Facebook
Twitter
E-post
Om Ragdollklubben

En mötesplats för dig som ragdollälskare! Här hittar du information om rasen, klubbaktiviteter, annonser  och mycket mer.

Vi hoppas du hittar det du söker och alla är välkomna som medlemmar!

Nyheter

Följ med oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar direkt till din inkorg.