Att köpa Ragdoll

Vi vill börja med att gratulera till valet av en underbar ras. Och att ni hittade till vår hemsida på RK. Ragdoll är en social ras som gärna är med där ni är. Det är inte alltid de vill ligga i knät, men väldigt ofta alldeles bredvid.

Det finns en felaktig uppgift om att ragdoll skulle vara en allergivänlig ras. Men liksom när det gäller mycket annat så kan man tåla vissa individer. Det finns också en del man kan göra för att ändå kunna leva med katt, under förutsättning att du inte har den allra svåraste formen av allergi. Att ha en kattfri zon i sovrummet, luftrenare och att bada sin katt ofta kan vara saker som underlättar för en allergiker.

Att köpa sin första kattunge är ett stort beslut. Ofta har man en bild av hur det ska bli. För att ge de bästa förutsättningarna för att det ska bli bra, så ska vi här försöka ge råd och tips som det är bra att känna till, och som man ska vara uppmärksam på.

Vi kommer också att dela upp det i två avsnitt. Ett för dem som söker en sällskapskatt, och ett för dem som står i begrepp att starta sin uppfödning.

 

Om du söker sällskapskatt

Det är inte helt lätt att veta vart man ska börja leta efter sin kattunge. Rasringarna, RK och SRC, har uppfödarregister där man kan söka på uppfödare nära. Ofta kan man sedan klicka sig vidare till hemsidor, Insta eller FB-grupper. Många uppfödare annonserar också på Blocket, då det är av stor vikt att de som avlar seriöst och stambokför sina kattungar, syns där.

Även SVERAK har en försäljningssida där man kan söka på ras.

När du sedan har fått kontakt med en uppfödare du känner förtroende för, så är det dags att boka in ett besök. De allra flesta tar emot besök från 6-7 veckors ålder. Ibland finns det även äldre kattungar som letar efter sina hem. Det kan vara att uppfödaren fått ett sent avhopp, eller att kattungen har utvärderats för avel.

När du kommer till uppfödaren, eller om det är en fodervärd där kullen bor, så är det bra att vara uppmärksam på hur de vuxna katterna i hushållet förhåller sig till gäster. Inte alla katter springer fram och gosar, men en viss nyfikenhet är positivt. Kattungar har olika utvecklingsstadier, så om de just när du är där inte springer fram till nya, behöver absolut inte betyda att de är skygga eller att något skulle vara fel. Det bästa är då att sätta sig på golvet, med en liten vippa i handen, så brukar de komma fram och leka. Ta också reda på vilka utav kattungarna som är tillgängliga för att tinga.

 

Kostnad

En kattunge ligger mellan 10 000 – 13 000:- Någon lite under och någon lite över. Detta är ju en engångskostnad. Det som är löpande sedan är mat, sand, årlig vaccin och försäkring. Man behöver inte skaffa en massa saker innan kattungen flyttar in. Men ett klösträd, en transportbur, kattlåda och sand och den mat som kattungen äter är bra att ha hemma. Oftast får man med sig ett kattungepaket med lite av det som kattungen är van vid.

I de allra flesta fall är kattungen redan försäkrad. Denna försäkring kan man välja att ta över och forma som man vill, eller om man vill ha annat bolag. Det är dock viktigt att det inte blir något glapp i tid på försäkringen, även om man väljer att byta bolag.

Fråga gärna efter hälsotester på föräldrarna. Erfarenhet ger kunskap, och de uppfödare som har fött upp ett tag, har oftast bättre kunskap om linjerna som de arbetar med. Men en ny uppfödare kan också vara bra, om de har en mentor bakom sig som kan guida med sin kunskap.

En seriös uppfödare fortsätter att vara din support så länge du vill och behöver. Du ska alltid kunna vända dig till hen med frågor och stöttning. Sedan kanske inte alltid uppfödaren har svar att ge men kan då lotsa dig rätt så du får hjälp.

Om det tråkiga skulle inträffa att du inte kan ha kvar din kattunge, så är det få uppfödare som kan ta tillbaka katten, om det inte gått väldigt kort tid och din kattunge inte har träffat andra katter. Det

finns alltid en smittorisk som uppfödare får ta hänsyn till och som man inte vill få in i sitt katteri. Men de kan hjälpa till med omplacering.

 

Köpet

Ofta betalar man en tingningsavgift som ska ligga runt 15% av kattens försäljningspris. Detta är en trygghet för båda parter. Det är inte roligt för en uppfödare att få kattungar avbokade när det närmar sig leverans, och du som köpare vet att kattungen är reserverad för dig.

Om det skulle uppstå något problem med kattungen, ska du få tillbaka denna avgift. Annars har uppfödaren rätt att behålla avgiften som då går till nya annonser, ev ombesikting mm.

En stambokförd kattunge ska ALLTID få med sig en stamtavla, vaccination och besiktningsintyg, max 7 dagar gammalt. Den ska ha fått två doser vaccin mot kattpest och kattsnuva och ska vara chipmärkt. Detta chip sätts oftast i nacken och numret ska vara inskrivet i stamtavlan.

Ni skriver ett köpeavtal er emellan och ägarändring görs. Uppfödaren ska ta fram dessa blanketter. Om katten är registrerad i SVERAK så gör man ägarändring digitalt, på Mina katter (sverak.se)

 

Om du söker en avelskatt

Det är ingen rättighet man har att ta en kull kattungar. Det är ett stort ansvar att föra rasen framåt och att följa standard och hålla den så frisk som möjligt.

Det ger såklart också mycket glädje och är roligt och givande. Ett bra sätt att få känna på att vara uppfödare, är att börja som fodervärd och kanske få möjlighet att fortsätta med foderkatten i egen avel. Då har du en erfaren mentor med dig på resan och kan växa in i uppgiften.

Det är mycket som kan gå fel och alla uppfödare får vara med om tragiska saker, när kattungar dör eller andra komplikationer.

Har du ett intresse för avel, så var ärlig med det när du söker katt. Då kan uppfödaren välja ut den kattunge som är mest lämpad för avel. Oftast finns det en prisskillnad på katt till sällskap och kattunge för avel. De allra flesta uppfödare är hjälpsamma till att hjälpa nya, men det måste kännas rätt för båda parter.

En sak som är av stor vikt att trycka på, är uppfödarens ansvar vid försäljning av avelskatt. Hen kan aldrig garantera kattungens utveckling, men en erfaren uppfödare ser ganska tidigt starka och svaga kvaliteter. Även här ger erfarenhet kunskap.

Vi skulle vilja gå så långt som att säga, att genom att sälja en avelskatt till en ny uppfödare, så tar man automatiskt på sig ett uppdrag som mentor. I alla fall borde det vara så. Nya uppfödare som enbart samarbetar med andra nya uppfödare, blir oftast inte bra i längden.

Om man av någon anledning inte har någon mentor, så har båda rasringarna möjlighet att få en mentor genom klubben. Detta gäller både avel och utställning. Vid utställning har en uppfödare inte samma ansvar, mer än att hjälpa dig att välja ut den katt som är mest lämpad till att ställas ut, vad gäller standard och teckning.

Så nu önskar vi lycka till med din nya lilla katt. Ragdoll är en ras som det gärna blir fler utav. Deras vackra blå ögon och milda sinne säljer in sig själv.

Dela

Facebook
Twitter
E-post
Om Ragdollklubben

En mötesplats för dig som ragdollälskare! Här hittar du information om rasen, klubbaktiviteter, annonser  och mycket mer.

Vi hoppas du hittar det du söker och alla är välkomna som medlemmar!

Nyheter

Följ med oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar direkt till din inkorg.