Färger och varianter

En ragdoll är en maskad katt. Pigmentet i pälsen är temperaturkänsligt och utvecklas mest på de kallare kroppsdelarna, d.v.s. i ansiktet (masken), på öronen, tassarna, benen samt på svansen. De mörkare områdena kallas för ”points”. Pälsen i övrigt är ljus men mörknar med stigande ålder. En maskad katt har alltid blå ögon. Rasen godkändes 1990 i FIFe (i SVERAK 1992) och då i fyra maskfärger; brun, blå, choklad och lila. Då som nu är brun och blå de i särklass vanligaste färgerna. Den 1 januari 2005 godkändes även rödfärgsgenen och tabbymönstret i FIFe. Resultatet blev att vi idag har totalt 20 godkända färgvarianter av rasen.

Vitfläck
Ragdoll är en av få raser, där vitfläck är godkänd i kombination med maskfärgen. Det finns tre olika varianter i vår ras beroende på graden av eller avsaknad av, vitfläck. Dessa är:

  • Colorpoint: Enbart maskad utan vitfläck. Katten har mörkare färg på öron, tassar, ben och svans samt i ansikte.
  • Bicolor: I maskfärgen ska katten ha en bläs i form av ett omvänt ”V”. Bröst, mage och helst hela benen ska vara vita. Vita fläckar på ryggen kan förekomma.
  • Mitted: Tassar fram och bak är vita. På bakbenen ska det vita nå upp över hasen. Hakan ska vara vit, och det ska löpa en vit strimma från haka, via bröst och buk, bak till genitalierna. En mindre vit bläs får förekomma.

Kattungen föds helt vit med rosa nos och rosa trampdynor. Förklaringen till att pälsen är vit är att ragdollens färgpigment är känsligt för värme och utvecklas bara på de kallare delarna av kroppen. I mammans livmoder är det varmt, så där utvecklas inget pigment alls. Processen startar först när kattungen är född. Efter tre till fyra dagar börjar nos, trampdynor och öronspetsar få lite färg. Några dagar senare börjar masken i ansiktet framträda och breda ut sig så smått. Sist kommer färgen på svansen. Att kalla partier på kroppen mörknar gäller förstås inte där vitfläckigheten breder ut sig på en mitted- eller bicolorkattunge. De delarna saknar helt färgpigment. Först i treårsåldern är ragdollen fullt utmaskad och färdig i sin färg men årstidsväxlingar, kullfödslar, sjukdom o.dyl. kan göra att färgen varierar något.
Ragdollens typ av utmaskning kallas himalyamaskning eller siamesteckning men oftast säger vi kort och gott maskad.

Färggalleri

Här nedan finns bilder på de olika godkända färgerna. Fler bilder finns i vårt galleri. Har du en bild på en färg som saknas? Maila den till webmaster@ragdollklubben.com.

Colorpoint

Brun colorpoint, RAG n

Fler bilder på de olika varianterna finns i Galleriet – Colorpoint

Bicolor

Brun bicolor, RAG n 03

Fler bilder på de olika varianterna finns i Galleriet – Bicolor

Mitted

Brun mitted, RAG n 04

Fler bilder på de olika varianterna finns i Galleriet – Mitted

Dela

Facebook
Twitter
E-post
Om Ragdollklubben

En mötesplats för dig som ragdollälskare! Här hittar du information om rasen, klubbaktiviteter, annonser  och mycket mer.

Vi hoppas du hittar det du söker och alla är välkomna som medlemmar!

Nyheter

Följ med oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar direkt till din inkorg.