Ragdoll inför utställning

Inför utställning krävs noggranna förberedelser! Din katt ska vara frisk och i fin form och ha ett fullgott vaccinationsskydd*. Pälsen ska vara väl preparerad och i allmänhet görs detta i flera steg. Det finns en hel uppsjö av olika produkter anpassade för katt men även preparat specifikt avsedda för ragdolls. Rent allmänt kan sägas att det är värt att satsa på ett bra schampo. Detsamma gäller för inpackning och balsam. Ska du göra en inpackning krävs även ett särskilt avfettningsschampo eller ett schampo för ”riktigt smutsiga katter”!

Många börjar prepareringen med att göra en inpackning. Den kan sitta i allt mellan 10 minuter och upp emot en halvtimma. En ragdoll kan, överraskande nog, tycka att det är lite mysigt att få sitta insvept i en varm handduk hos matte eller husse under tiden. Det finns olika uppfattningar om hur tätt inpå utställningen man ska bada katten men rent generellt brukar ragdollpälsar bli bäst om badet sker 2 – 3 dagar innan.

När inpackningen är klar, sköljer du noga ur pälsen och tvättar därefter med det avfettande schampot. Om du har en fertil hane med fetsvans, kan du gnida in svansen med ett avfettande medel innan själva prepareringen.

Sedan är det dags för det ”vanliga” schampot. Tvätta noga bakom öronen och glöm inte svansen, benen, tassarna, kinderna och pannan! Tre till fyra schamponeringar brukar vara lagom. Mellan varje tvätt sköljer du snabbt igenom pälsen. Den sista sköljningen bör vara mycket noggrann och pågå tills skummet från sköljvattnet är helt borta.

Om pälsen inte är extremt fet, kanske du vill satsa på ett schampo för silkig päls. Det finns även shampon avsedda speciellt för vita pälsar. Dessa kan man med fördel använda på den vita ”bicoloren”.
Efter schamponeringen är det dags för balsam, dock inte vid ryggslut eller svans där pälsen annars lätt blir ”tung”. Skölj sedan mycket noga och ha koll på sköljvattnet! När det är fritt från tvålbubblor är sköljningen klar. Pälsen ska nu kännas sträv och krispig.

Att skölja är A och O i en utställningspreparering! 

Handdukstorka katten ordentligt efter badet och låt den få vila. Håll om möjligt till i ett varmt rum! För en katt som inte är van vid bad, kan det vara ganska påfrestande att bli utsatt för en ”preparering”. Om du planerar att ställa ut din katt – försök vänja den vid vatten/bad redan när den är liten! När katten fått vila väljer du kanske att föna pälsen torr. Det ger generellt bättre resultat så försök vänja kissen vid detta lite stegvis. Ett tips är att ställa den på t.ex. en strykbräda. Lättast är det om två hjälps åt; en som håller i katten och en som fönar. Var extra noga under magen och under ”armarna”, där pälsen lätt lockar sig! Föna mothårs, så att du får in luft mellan hårstråna. Om katten blir skrämd av fönen, får man göra så gott man kan med handduk och borste för att få den torr. Bjud på något gott som belöning när ni är klara!
Dagen före utställningen ”går du igenom” kattens päls med borste och mirakelkam, klipper klor samt rengör och toppar öronen (plockar bort långa hårstrån på öronspetsarna, som annars kan ge öronen ett spetsigt intryck).
Väl på plats på utställningen ska du ha med dig kam och borste så att du, i god tid innan bedömningen, kan gå igenom pälsen och fluffa upp kragen och svansen, En gnutta ”antistatspray” på kammen kan vara bra att använda som ”finish”.

LYCKA TILL!

* 15 dagars karens gäller för alla typer av vaccinationer, insättning av hormonchip och andra veterinärmedicinska ingrepp**. För chipmärkning och blodprovstagning är karenstiden 5 dagar. Karensperioden har tillkommit på grund av den stress ingreppet innebär för kattens immunförsvar.
** med veterinärmedicinskt ingrepp avses behandling som bryter hudbarriären.

Dela

Facebook
Twitter
E-post
Om Ragdollklubben

En mötesplats för dig som ragdollälskare! Här hittar du information om rasen, klubbaktiviteter, annonser  och mycket mer.

Vi hoppas du hittar det du söker och alla är välkomna som medlemmar!

Följ med oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar direkt till din inkorg.