Nytt anlag i blodprofilen

VIKTIG INFORMATION!

Det har kommit till vår kännedom om ett nytt anlag i blodprofilen hos ragdolls och vi vill gärna gå ut och göra ett förtydligande om detta.

I rasen finns det tre olika blodgrupper; A, AB och B. A är dominant över B. Anlaget för B-blod kan bäras recessivt dvs dolt och benämns då b. AB är ovanligt och ska inte förväxlas med en katt som är A och bärare av b – A/b.

När det gäller de anlag knutna till blodprofilen för B-blod, känner man idag till två utav dem – b1 och b2. Dessa bärs dolt av katter som har blodgrupp A eller AB. Båda är ovanliga, men fångas upp om man testar med ett DNA-test. Tyvärr fungerar det ej om man testar serologiskt, alltså med blod.

Anledningen till att man blodgrupper sin katt innan avel är att förhindra att man parar en B-blodshona med en A-blodshane. Det kan innebära att kattungarna drabbas av neonatal isoerytrolys (NI) som leder till att de dör om de diar sin mamma det första dygnet, pga sönderfall (hemolys) av de röda blodkropparna. Honans råmjölk innehåller höga titrar antikroppar som angriper kattungens blodkroppar.

Men nu har de alltså hittat en tredje allel, b3. Den är en ny upptäckt och man har sett att den är vanligt förekommande hos våra ragdolls och närbesläktade raser samt Scottish Folds.

Det här ställer till det, då man inte har känt till den innan. Det innebär att en katt, som enligt test är blodgrupp A, ej bärare av någon av de kända alleler b1 och b2, kan ha två anlag b3 från sina föräldrar. Om detta är fallet så ändras blodbilden och katten har då blodgrupp B. Katten kan även tex ärva b1 från mamma och b3 från pappa och även då ändras blodbilden från A/b till B.

Om vi har en honkatt och en hankatt som är A och bär ett recessivt anlag för b, då kan vi få kattungar med blodgrupp B. Helst vill man inte ha katter med blodgrupp B i avel, då det finns så få av dem. Om honkatt har blodgrupp B så måste hon paras med en hankatt som också är B, för att undvika att kattungarna drabbas av NI. Om vi inte börjar att testa för denna nya allel, så kommer vi inom kort att se ett ökat antal katter med B blod.

Detta kan förklara det flertalet fall där till synes friska kattungar har blivit svaga och dött. Mammakatt har testats för blodgrupp och är A, men i realiteten är hon B, då hon har två alleler för b3.

Det är flera laboratorier som erbjuder denna test. Vi vet att om man har testat sin katt hos Langford inom loppet av två år, så kan man kontakta dem och be de komplettera med ett test b3

Det finns bra information om detta och texterna är på engelska, men inte alltför krångliga att förstå. Ta gärna en stund och läs igenom dem HÄR och HÄR

Sprid gärna denna information till de ni känner som föder upp ragdolls!

Dela

Facebook
Twitter
E-post
Om Ragdollklubben

En mötesplats för dig som ragdollälskare! Här hittar du information om rasen, klubbaktiviteter, annonser  och mycket mer.

Vi hoppas du hittar det du söker och alla är välkomna som medlemmar!

Nyheter

Följ med oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar direkt till din inkorg.