NYHETER OM PROJEKT DVÄRGVÄXT

NYHETER OM PROJEKT DVÄRGVÄXT

Vi kan nu äntligen komma med positiva nyheter om ”Projekt Dvärgväxt”!

Vi på Ragdollklubben har den stora glädjen att kunna uppdatera er om hur det går med forskningsrapporten om dvärgväxt hos ragdoll, Projekt Dvärgväxt, SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).

Ragdollklubben har haft ett givande möte den 20 april 2023 med två av forskarna på SLU som jobbat med den genetiska delen av studien, Tomas Bergström (docent i molekylärgenetik) och Suvi Mäkeläinen (doktor i bioinformatik).

Planen är att rapporten ska skickas in för granskning av en vetenskaplig tidskrift under våren 2023.

Om allt går väl så kan vi ragdolluppfödare världen över se fram emot att ÄNTLIGEN få tillgång till det efterlängtade gentestet för dvärgväxt hos ragdoll.

Gentestet kommer att finnas tillgängligt vid Husdjursgenetiska laboratoriet på SLU så snart rapporten har blivit publicerad.
Även andra intresserade laboratorier kommer efter publicering att kunna erbjuda testet.

Dvärgväxtgenen hos ragdoll är en helt ny variant av dvärgväxt, som endast finns hos rasen ragdoll vad man hittills kunnat se. Den har ingen koppling till andra former av dvärgväxt hos katt.

Lite info om det kommande gentestet:

 

 • Testet kommer högst troligt att finnas tillgängligt inom en snar framtid, det kommer att komma igång på SLU nu i år om allt går planenligt.

 

 • SLU, samt alla övriga laboratorier som vill, kommer att kunna upprätta och tillhandahålla testet.

 

 • På SLU används blodprov för att testa katterna i nuläget, men det kommer eventuellt även att kunna erbjudas svabbtest (det kommer att utredas i det närmaste).

 

 • Att testa sin katt för dvärgväxtgenen på SLU kommer troligen att kosta ca 800-900 kr, och testsvar kommer man kunna få ca 10-15 arbetsdagar efter utfört test.

 

 • Det kommer inte att vara några svårigheter för labbet på SLU att kunna hantera en stor efterfrågan på gentester om det blir så att många uppfödare vill få sina katter testade på en gång när väl testet släpps.

  Forskarna ska fundera vidare över Ragdollklubbens förslag om att framöver kunna erbjuda ett gentestpaket på SLU, som testar för “allt” på katt, och där även testet för dvärgväxt är inkluderat. Vi hoppas att det ska kunna gå att genomföra, då det skulle underlätta för många av våra uppfödare!

  Ragdollklubben kommer att fortsätta följa upp Projekt Dvärgväxt. Vi har ett gott samarbete med SLU, och vi har ett uppföljningsmöte inbokat i slutet på maj.

  Vi återkommer med mer info så snart vi kan!

  /Susanne Göransson, Dorit Lundquist

Dela

Facebook
Twitter
E-post
Om Ragdollklubben

En mötesplats för dig som ragdollälskare! Här hittar du information om rasen, klubbaktiviteter, annonser  och mycket mer.

Vi hoppas du hittar det du söker och alla är välkomna som medlemmar!

Nyheter

Följ med oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar direkt till din inkorg.