Kuriosa

Ragnar Midelf och Miriam Åkerlund hade i slutet av 80-talet hört talas om en stor, vacker kattras, som hette ragdoll. Båda fascinerades av katten med de vackra blå ögonen, den ljuvliga pälsen, det härliga temperamentet, den kraftiga benstommen, sättet att röra sig  –  ja, i stort sett allt som kännetecknar rasen. Den sades också vara klok och tillgiven. En sådan katt skulle de köpa, Enkelt var det inte, för det fanns inga ragdolls i Sverige vid den tiden och rasen var ännu inte godkänd här. Däremot fanns några få uppfödare i England, som i princip var det enda land man då kunde importera ifrån utan karantänstvång. Här hittade de en uppfödare och fick köpa en kattunge, som de döpte till Josephine efter rasens urmoder. Ragtime Josephine blev den första ragdollen, som registrerades i SVERAK, även om det hade importerats en ragdoll till Sverige en månad innan Josephine kom.

Josephine fick så småningom en kull. En av kattungarna betedde sig olikt sina syskon och när hon togs till veterinär fick hon en dålig prognos. På Bagarmossens Djursjukhus konstaterades att kattungen led av ett allvarligt hjärtfel – det bästa skulle vara att avliva henne men…… hon fick följa med hem och stanna i familjen ändå. Hon blev nästan 18 år gammal!! Under lång tid var Hjärtrud, som hon hade som smeknamn, Sveriges äldsta ragdoll.

I början av 90-talet hade fler ragdolls importerats och nu fanns även kullar, som var födda här. Ragnar och hans sambo tog då initiativ till att bilda Ragdollklubben. De ringde runt till registrerade ”trasdockeägare”, ordnade ett möte i samband med Stockholms Kattklubbs utställning i Nacka Strand och i november 1992 bildades klubben med Ragnar Midelf som ordförande.

Man beslutade samtidigt att skapa en klubbtidning och namnet Trasdockan kändes naturligt. Styrelsemedlemmarna skrev och kopierade sina dokument, häftade ihop dem och skickade ut tidningen till klubbens medlemmar.

Idag har Ragnar inte längre någon katt. Förutom katter har han alltid varit intresserad av handboll och han är idag en engagerad handbollsledare med många träningar och matcher på både hemma- och bortaplan, ett intresse som inte skulle delas av en katt????.

Ragnar är sedan många år tillbaka hedersmedlem i Ragdollklubben.

Dela

Facebook
Twitter
E-post
Om Ragdollklubben

En mötesplats för dig som ragdollälskare! Här hittar du information om rasen, klubbaktiviteter, annonser  och mycket mer.

Vi hoppas du hittar det du söker och alla är välkomna som medlemmar!

Nyheter

Följ med oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar direkt till din inkorg.