Kloklippning Ragdoll

Kattens klor behöver regelbundet klippas. Hur ofta beror på hur den lever, om den är en innekatt eller utekatt och hur aktiv den är. Kontrollera då och då att klorna inte blivit för långa. Använd klosax som är avsedd för katter och finns att köpa i de flesta djuraffärer. För kattungar använder man förslagsvis en mindre modell.
Att klippa klor är en nödvändighet. Bäst är att passa på när kisse är lugn eller nyvaken. Försök att göra processen så kort som möjlig! Känn dig nöjd med en tass om dagen till en början!!! Ett bra sätt är att hålla katten, vänligt men bestämt, exempelvis på rygg i knät eller sittande med ryggen mot dig och lite lätt framåtlutad. Det kan också underlätta om ni är två som hjälps åt. Stressa inte katten om den verkar besvärad utan ge mycket beröm, gos och kanske lite godis, var nöjd med en klo om dagen. Tryck lätt på trampdynan för att få fram klorna. Se till att ha bra belysning så att du inte klipper i den rosa pulpan som innehåller både nerver och blodkärl. De vita spetsarna består av död vävnad och här går det bra att klippa utan att det gör ont. Skulle trots allt olyckan vara framme finns det blodstillande medel på apoteket. Glöm inte sporrarna. Dessa kan annars växa in i kattens hud, vilket kan bli smärtsamt och även kräva veterinärvård.
Sporrarna sitter en bit upp på insidan av varje framtass. Du bör inspektera kattens klor med jämna mellanrum och klippa dem vid behov. Du kan också lämna in katten för kloklippning på de flesta veterinärkliniker och vissa djuraffärer.

Det är viktigt för innekatten att ha tillgång till klösbräda och/eller klösträd, annars är risken stor att den ger sig på dina möbler och väggar! Tänk på att en ragdoll, som generellt är en stor katt, kan behöva både höjd och bredd på sin klätterställning och se till att den står stadigt! För att locka katten till trädet kan du använda kattmynta; finns såväl i sprayform som på påse – väl värt att pröva. 

Kloklippning i praktiken, ta del av Agrias video: Så klipper du kattens klor

Dela

Facebook
Twitter
E-post
Om Ragdollklubben

En mötesplats för dig som ragdollälskare! Här hittar du information om rasen, klubbaktiviteter, annonser  och mycket mer.

Vi hoppas du hittar det du söker och alla är välkomna som medlemmar!

Följ med oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar direkt till din inkorg.