Hypertrofisk Cardiomyopati Ragdoll

Vad är HCM?

HCM är en av kattens vanligaste hjärtsjukdomar, och den finns hos många raser i olika utsträckning. Det yttrar sig i att vänster kammarvägg successivt blir kraftigat förtjockad och då blir själva hålrummet allt mindre. Hjärtat växer alltså, fast inåt. Det betyder att det finns mindre plats för blodet inne i hjärtrummet och mindre mängd blod kan pumpas ut. Hjärtat börjar slå snabbare för att tillgodose kroppens behov av syre. Det bli då ökat tryck bakåt i vänster förmak, som blir förstorat. Processen fortskrider successivt. Orsaken till att hjärtmuskeln förtjockas tycks vara att muskelfibrerna ligger i oordning och sannolikt inte kontraherer sig i ordning. Deras kraft blir då mindre. HCM kan upptäckas av veterinär vid ultraljudsundersökning av hjärtat. Nyligen har forskare även upptäckt en gen som tros ligga bakom många av de fall av HCM vi har på ragdoll.

Ultraljudsundersökning av hjärtat

Många uppfödare väljer även att ultraljudsundersöka hjärtat på sina avelskatter, för att se om de visar några tecken på HCM. Ragdollklubben samarbetar med PawPeds som startade ett avelsprogram mot HCM (Maine Coon) och utformade rekommendationer som även vi rekommenderar att våra uppfödare följer.

Första testet görs vid ca 1 års ålder, före kattens första parning. HCM ären smygande sjukdom som kan debutera senare i livet. 
Därför rekommenderas att katten testas vartannat år tills dess katten är över 6 år gammal, dvs vid ett år, tre år och fem års ålder. Har man en katt vars nära släkting drabbats av sjukdomen så bör man vara extra uppmärksam och testa årligen.

HCM-undersökningen bör endast utföras av en erfaren veterinär med vana av ultraljud, allra helst en kardiolog (hjärtspecialist). Då vi följer Pawpeds hälsoprogram registrerar vi endast resultat utförda av en veterinär från deras lista över godkända veterinärer. Tag med två ifyllda blanketter och lämna dessa till veternären. Var noga med att veterinären kontrollerar ID-märkning före undersökningen! Den ena blanketten behåller veterinären, den andra skickar du in till vår avelssekreterare.

Rekommendationer vad gäller testresultat:

Normal – Katten har normalt hjärta och kan användas i avel som vanligt.

Gränsfall (equivocal) – Är katten under två år när den får detta resultat rekommenderas att katten inte avlas på tills vidare, och att nytt test görs när katten är över 2 år gammal. Om katten då fortfarande är equivocal så kan EN kull tas, och då med en katt som testats ua på hjärta. Ungarna efter en sådan parning bör testas noggrant innan man väljer att avla vidare på dessa.

HCM – Om katten diagnosticeras med HCM vid ultraljudsundersökning så ska katten tas ur avel.

Läs mer om Pawpeds HCM-program här.

För att få skriva ”hjärta ua” på sina kattungeannonser eller avelshaneannonser så måste klubben ha fått in kopia på HCM-blankatten.

BLANKETT FÖR ULTRALJUDSUNDERSÖKNING AV HCM

HCM-blankett (länk till Pawpeds, där blanketten finns för nedladdning. OBS! Se Pawpeds lista för godkända veterinärer, resultat från andra veterinärer läggs ej in i annonser och register) Kom ihåg att ta med dig två kopior, en till Ragdollklubben och en som skickas in till PawPeds av veterinären.

SVERAK-blankett – om du väljer att skicka in till SVERAK istället, vill vi fortfarande att du skickar in ett exemplar till oss.

SKICKA IN RESULTAT

Skicka resultaten till:
e-mail: avelssekreterare@ragdollklubben.com där du lägger med fotografier på din katts testresultat eller så postar du ett vanligt brev.

Till:
Karin Eklund
Norrnäs 135
880 41 Edsele

Vid frågor eller funderingar ang dessa tester kontakta ovanstående. Observera att klubben endast godkänner resultat inskickade på den angivna blanketten!


DNA-test

halsoprogram4Som många av er säkert har uppmärksammat har man identifierat en gen hos ragdoll som ge upphov till hjärtsjukdomen HCM. Genen är testbar genom ett enkelt DNA-test, som tas genom att man skickar ett sk svabbprov (man tar en steril bomullstops och drar på insidan av kattens kind) eller så kan man skicka ett blodprov till ett labb som utför gentestningen (finns lite olika världen över). De kan därefter ge svar på om katten är bärare av detta anlag.

Det finns tre möjliga svar på testet. Antingen är katten helt fri från anlaget, N/N. Katten kan vara heterozygot för anlaget HCM/N, eller homozygot för anlaget HCM/HCM.

Det man nu vill fråga sig är hur ska vi använda oss av detta prov? Ersätter det ultraljudsundersökningen? Vad betyder testsvaren?

För det första måste man påpeka att det här anlaget som man funnit bara är ett av många anlag som tros ligga bakom HCM hos ragdoll. (Hos människor finns det över 200 anlag som kan ge upphov till HCM). En katt som gentestas negativ för detta anlag kan alltså fortfarande utveckla HCM, då beroende av något annat anlag.

Vidare har man också sett att det finns katter som gentestats positivt för detta anlag, men som inte visat några tecken på HCM vid en ultraljudsundersökning.

Det är därför mycket som fortfarande är oklart vad gäller detta anlag.

Vad gör man då, om ens katt visar sig bära på detta anlag? Det som rekommenderas från genlabben som framställt detta test, är att heterozygota (HCM/N) katter kan fortsätta gå i avel, men då endast med katter som är testade negativa (N/N). Avkommor till dessa katter bör givetvis testas innan de går i avel. Är katten homozygot för anlaget (HCM/HCM) bör man inte avla vidare på den, då den kommer sprida sitt anlag vidare till alla sina avkommor.

Vår rekommendation från Ragdollklubben är att fortsätta följa Maine Coon-kattens HCM-program, som innebär ultraljudsundersökning av hjärtat. Vill man använda sig av detta gentest som en komplement till ultraljud så är det upp till varje enskild uppfödare, vi ser det inte som en ersättning för ultraljudsundersökningarna.

Hur går testet till?

Det finns flera lab som utför testen runtom i världen, de flesta använder sig av något av dessa:

NC State University (USA) – Klicka på ”Feline HCM” under VGCL Forms i högerkanten och fyll i formuläret så skickas materialet hem till dig.

Laboklin (Tyskland) – Välj först engelsk verision. Klicka på ”Service” och sedan ”Lab Order” och sedan vidare på ”Materials sent for free” där du väljer ”Swab without trans. med”. Fyll antal testkit och skicka in, så skickas materialet hem till dig.

AnimalsDNA (Australien) – Klicka på ”Feline” och sedan ”Request a DNA sample kit”. OBS! Ragdollklubbens medlemmar erbjuds 10% rabatt om ni skickar ert DNA-test till AnimalsDNA och ytterligare 10% ges via deras hemsida! Kontakta avelssekreterare@ragdollklubben.com för få rabattkoden.

Gentesterna genomför genom att man antingen skickar in blodprov (1-2 ml i ett EDTA-rör) eller gör ett svabbtest med en speciell svabb som finns att skicka efter gratis på respektive labbs hemsida. Du kan välja att antingen låta en veterinär utföra svabbtestet, eller göra det själv hemma. Vill du låta en veterinär göra testet så bokar du en tid och tar med dig testmaterialet till veterinären.

Steg för steg hur svabbtestet går till:

1. Beställ hem testkit från någon av labben som utför testen, se ovan.

2. Märk rören med kattens namn och/eller regnummer/idnummer.

3. Låt inte katten äta på minst 30 min före svabbningen. Det är mycket viktigt att inga matrester kommer med på provpinnen!

4. Ta provpinnen med ena handen och rulla upp kattens överläpp med din andra och ta provet genom att gnugga topsen/borsten mot kattens tandkött i ca 20-30 sekunder (20-30 gnuggningar), med samma tryck som du skulle använda då du borstar dina tänder. Tag den andra provpinnen som medföljer och gör likadant på andra sidan av kattens mun.

5. Låt topsen/borsten lufttorka i ett par timmar på ett rent ställe. Lägg därefter tillbaka den i den märkta förpackningen/röret och förslut.

6. Fyll i testblanketten som medföljer och skicka tillbaka blankett samt provpinnar till resp lab:

LABOKLIN
Postfach 1810
97668 Kissingen
GERMANY
NCSU – College of Veterinary Medicine
Att: Veterinary Cardiac Genetics Laboratory
Research Bldg. 460
1060 William Moore Dr.
Raleigh, NC 27607
Animal DNA Laboratory
PO Box 13313
William Street,
MELBOURNE, VICTORIA 8010
AUSTRALIA

Svar fås via mail och/eller post. Laboklin inom ca 1 vecka och övriga inom ca 2 veckor.

Ska jag skicka resultatet någonstans?

DNA-resultat skickas till: e-mail: avelssekreterare@ragdollklubben.com där du lägger med fotografier på din katts testresultat eller så postar du ett vanligt brev.

Till:
Karin Eklund
Norrnäs 135
880 41 Edsele

Dela

Facebook
Twitter
E-post
Om Ragdollklubben

En mötesplats för dig som ragdollälskare! Här hittar du information om rasen, klubbaktiviteter, annonser  och mycket mer.

Vi hoppas du hittar det du söker och alla är välkomna som medlemmar!

Nyheter

Följ med oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar direkt till din inkorg.