Ragdollklubben

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kattungar till salu
Köpet

Köpet

Om allt känns bra och du har bestämt dig för att köpa kattungen/katten, betalar du en tingningsavgift (ca 2000 kr). Det är viktigt att du och uppfödaren samtidigt upprättar ett tingningsavtal** som reglerar vad ni kommit överens om.

Skulle du ångra dig efter att ha tingat kattungen/katten, har uppfödaren rätt att behålla avgiften. Detta gäller dock inte, om det skulle uppkomma någon ny information om kattungen, efter att du tingat den. Om det t.ex. vid veterinärbesiktningen skulle visa sig att kattungen har någon åkomma eller defekt, har du rätt att ångra köpet och återfå hela den erlagda summan.

*Tingningsavtal länkar till “Detta skall följa med kattungen”

--------

Detta ska följa med kattungen/katten:

1. Stamtavla utfärdad av det förbund som uppfödaren tillhör

2. Besiktningsintyg från veterinär, max 7 dagar gammalt. Gå igenom intyget tillsammans med uppfödaren så att du ser att allt verkar ok. Om det står någon anmärkning angiven på intyget - ta reda på vad den innebär!*

3. Vaccinationskort. Kattungen ska vara vaccinerad två ggr mot kattpest och kattsnuva. Den vuxna katten ska ha en giltig vaccination.

Köpeavtal

Gå igenom avtalet tillsammans med uppfödaren, så du vet vad som gäller. Om det är något som inte känns ok, påpeka det! Skriv inte under om avtalet verkar konstigt! Det bästa brukar vara att läsa igenom köpeavtalet, redan när man bestämmer sig för att tinga kattungen/katten. Vissa uppfödare skriver egna avtal men många använder sig av sitt kattförbunds överlåtelseavtal/köpeavtal**.

Alla raskatter ska vara ID-märkta vid flytt.

Det vanligaste är att katten är chipmärkt i nacken och id-numret ska finnas i stamtavlan (anges oftast i form av en klisterremsa).

För att katten ska bli din ”på riktigt” ska ett ägarändringsintyg**, i original, skickas till det aktuella kattförbundet så snart som möjligt. Intyget är ogiltigt utan uppfödarens och din egenhändiga underskrift.

Är du medlem i en kattklubb som är knuten till SVERAK ägarändrar du enkelt via SVERAKs hemsida med BankID.

* de flesta anmärkningar påverkar inte kattens hälsa

** din uppfödare bör kunna ta fram blanketten

Tillbaka

 

 
Varningstecken

Varningstecken

Det finns vissa varningstecken, som kan tyda på att säljaren är oseriös.

Det kan handla om att: 

  • uppfödaren inte vill ta emot besök i hemmet, då finns förmodligen något att dölja.
  • uppfödaren gärna säljer till lägre pris mot att t.ex. slippa registrera eller vaccinera kattungen. 
  • uppfödaren vill gärna ha en snabb affär och inte verkar särskilt intresserad av hur kattungen kommer att få det i sitt nya hem. 

Om uppfödaren är villig att tumma på den regeln finns risk för att det även gjorts avkall på andra saker i uppfödningen.

Tillbaka

 
När du hittat en intressant uppfödare

Uppfödaren

Ta reda på så mycket som möjligt och ställ frågor om katterna och katthållningen. Ring gärna upp vår kattungeförmedlare för fler råd och tips!

Be alltid att få komma hem till uppfödaren och besöka både de vuxna katterna och kattungarna. Det är viktigt att du får bra kontakt med uppfödaren och att "personkemin" stämmer mellan er. Förhoppningsvis kommer ni att ha kontakt med varandra under lång tid framöver för att “bolla” frågor om hälsa och skötsel.

Tillbaka

 
Hälsa

Hälsa

Hemma hos uppfödaren tittar du på om katterna verkar må bra och överensstämmer med de förväntningar du har på rasen.Katten ska se pigg och frisk ut. Ögon, nos och öron ska vara rena och inte rinna.Söker du just en kattunge skall den kännas rund och go' att ta i, vara nyfiken och orädd. Den skall ha friskt ljusrosa, glatt tandkött och lukta gott ur munnen. Pälsen ska vara mjuk och glansig.Om det finns fler fertila katter i hemmet, är det inte ovanligt att de vistas i skilda rum. Det ska vara rent och fräscht och katterna ska kännas harmoniska. Ibland bor avelshanar i egna hus på tomten.

Hälsoprogram
Ragdollklubben och Scandinavian Ragdoll Club har gemensamt utarbetat ett hälsoprogram, som de flesta uppfödare följer. Om de rekommenderade hälsotesterna är gjorda på föräldradjuren, be att få se resultaten!

Tillbaka

 
Funderar du på att köpa Ragdoll?

 

bild14

 

Att köpa en ragdoll - ett stort och viktigt beslut

Att ha husdjur innebär ansvar. Innan du bestämmer dig för att köpa din ragdoll, bör du noga tänka igenom om du har möjlighet och är beredd att ta hand om katten under många år framöver. Medellivslängden för katter är 14 år men en del lever väsentligt mycket längre.

Innan köpet
Vi vill absolut inte avskräcka dig utan bara göra dig uppmärksam på några saker som du bör tänka igenom innan köpet, så att du inte av praktiska och/eller ekonomiska skäl tvingas skiljas från din älskade familjemedlem, något som kan vara oerhört smärtsamt.

En katt är ett självständigt djur men den behöver sällskap - mer än du kanske anar. Den ogillar att vara ensam många timmar i sträck och om ingen är hemma på dagarna kan ytterligare en katt eller en hund vara en bra lösning, men kom ihåg... katten behöver även dig. Du måste ha tid för att både vårda, leka och gosa med den, när du väl är hemma igen.

Kostnader
Priset för själva katten är bara en bråkdel av vad det kommer att kosta dig att ha en fyrfota familjemedlem under hela dess levnad. Det är värt varenda krona men du bör göra ett överslag för att se att du verkligen har råd.

Matskålar, transportbur, kattlåda, klätterställning och så småningom kastration är engångskostnader (men du kan behöva förnya kattoaletten och delar till klätterställningen beroende på vad du valt från början).

Mat, sand, försäkring och vaccinationer är löpande kostnader.

Eventuell veterinärvård och ersättning till kattvakt slipper du förhoppningsvis men kostnaden bör ändå tas med i beräkningen.

När du funderat färdigt och bestämt dig för att köpa en ragdoll, fortsätt då med att läsa på om rasen!

Dags att leta ragdoll?

När du har hittat en intressant uppfödare

Hälsa 

Varningstecken

Köpet

 

LYCKA TILL MED DIN NYA FAMILJEMEDLEM!

 

bild13

 

  •  
 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd