Ragdollklubben

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Skötsel
Inför utställning

Inför utställning

Inför utställning krävs noggranna förberedelser! Din katt ska vara frisk och i fin form och ha ett fullgott vaccinationsskydd*. Pälsen ska vara väl preparerad och i allmänhet görs detta i flera steg. Det finns en hel uppsjö av olika produkter anpassade för katt men även preparat specifikt avsedda för ragdolls. Rent allmänt kan sägas att det är värt att satsa på ett bra schampo. Detsamma gäller för inpackning och balsam. Ska du göra en inpackning krävs även ett särskilt avfettningsschampo eller ett schampo för ”riktigt smutsiga katter”!

Många börjar prepareringen med att göra en inpackning. Den kan sitta i allt mellan 10 minuter och upp emot en halvtimma. En ragdoll kan, överaskande nog, tycka att det är lite mysigt att få sitta insvept i en varm handduk hos matte eller husse under tiden. Det finns olika uppfattningar om hur tätt inpå utställningen man ska bada katten men rent generellt brukar ragdollpälsar bli bäst om badet sker 2 – 3 dagar innan.

När inpackningen är klar, sköljer du noga ur pälsen och tvättar därefter med det avfettande schampot. Om du har en fertil hane med fetsvans, kan du gnida in svansen med ett avfettande medel innan själva prepareringen.

Sedan är det dags för det ”vanliga” schampot. Tvätta noga bakom öronen och glöm inte svansen, benen, tassarna, kinderna och pannan! Tre till fyra schamponeringar brukar vara lagom. Mellan varje tvätt sköljer du snabbt igenom pälsen. Den sista sköljningen bör vara mycket noggrann och pågå tills skummet från sköljvattnet är helt borta.

Om pälsen inte är extremt fet, kanske du vill satsa på ett schampo för silkig päls. Det finns även shampon avsedda speciellt för vita pälsar. Dessa kan man med fördel använda på den vita ”bicoloren”.
Efter schamponeringen är det dags för balsam, dock inte vid ryggslut eller svans där pälsen annars lätt blir ”tung”. Skölj sedan mycket noga och ha koll på sköljvattnet! När det är fritt från tvålbubblor är sköljningen klar. Pälsen ska nu kännas sträv och krispig.

Att skölja är A och O i en utställningspreparering! 

Handdukstorka katten ordentligt efter badet och låt den få vila. Håll om möjligt till i ett varmt rum! För en katt som inte är van vid bad, kan det vara ganska påfrestande att bli utsatt för en ”preparering”. Om du planerar att ställa ut din katt - försök vänja den vid vatten/bad redan när den är liten! När katten fått vila väljer du kanske att föna pälsen torr. Det ger generellt bättre resultat så försök vänja kissen vid detta lite stegvis. Ett tips är att ställa den på t.ex. en strykbräda. Lättast är det om två hjälps åt; en som håller i katten och en som fönar. Var extra noga under magen och under "armarna", där pälsen lätt lockar sig! Föna mothårs, så att du får in luft mellan hårstråna. Om katten blir skrämd av fönen, får man göra så gott man kan med handduk och borste för att få den torr. Bjud på något gott som belöning när ni är klara!
Dagen före utställningen ”går du igenom” kattens päls med borste och mirakelkam, klipper klor samt rengör och toppar öronen (plockar bort långa hårstrån på öronspetsarna, som annars kan ge öronen ett spetsigt intryck).
Väl på plats på utställningen ska du ha med dig kam och borste så att du, i god tid innan bedömningen, kan gå igenom pälsen och fluffa upp kragen och svansen, En gnutta ”antistatspray” på kammen kan vara bra att använda som "finish".

LYCKA TILL!

* 15 dagars karens gäller för alla typer av vaccinationer, insättning av hormonchip och andra veterinärmedicinska ingrepp**. För chipmärkning och blodprovstagning är karenstiden 5 dagar. Karensperioden har tillkommit på grund av den stress ingreppet innebär för kattens immunförsvar.
** med veterinärmedicinskt ingrepp avses behandling som bryter hudbarriären.

Tillbaka

skotsel

 
Öronvård

Öronvård

Kattens ytteröron kan bli smutsiga så ta för vana att kolla dem med jämna mellanrum. Rengör ytteröronen med fuktiga bomullstussar eller pads. Det finns specifik örontvätt på flaska men som regel duger ljummet vatten. Var försiktig så att du inte skadar de känsliga öronen!
Om katten börjar klia sig i öronen eller skaka på huvudet kan den ha fått en öroninfektion.
Kontakta då en veterinär!


Tillbaka

 
Tandvård

Tandvård

Helst ska du borsta tänderna på din katt varje dag och du använder en mjuk barntandborste eller en fingertuta. Du behöver egentligen ingen tandkräm - det duger med vanligt vatten. En tandkräm framtagen för katter smakar gott och kan självklart underlätta processen.

Välj en stund när katten är lugn och enklast är kanske om den sitter i ditt knä med ryggen mot din mage. Ett tips är att börja med tänderna längst bak (då de är särskilt utsatta) och borsta sedan i tur och ordning tills du kommer till tänderna längst fram. Ge mycket gos och beröm! Använd små gnuggande rörelser utmed tändernas utsidor och var noga med tandköttskanten, där det annars lätt bildas tandsten.

På internet kan du hitta många bra beskrivningar som kanske kan underlätta proceduren, här en film från Agria: Så borstar du tänderna på din katt


Tillbaka

 
Kloklippning

Kloklippning

Kattens klor behöver regelbundet klippas. Hur ofta beror på hur den lever, om den är en innekatt eller utekatt och hur aktiv den är. Kontrollera då och då att klorna inte blivit för långa. Använd klosax som är avsedd för katter och finns att köpa i de flesta djuraffärer. För kattungar använder man förslagsvis en mindre modell.
Att klippa klor är en nödvändighet. Bäst är att passa på när kisse är lugn eller nyvaken. Försök att göra processen så kort som möjlig! Känn dig nöjd med en tass om dagen till en början!!! Ett bra sätt är att hålla katten, vänligt men bestämt, exempelvis på rygg i knät eller sittande med ryggen mot dig och lite lätt framåtlutad. Det kan också underlätta om ni är två som hjälps åt. Stressa inte katten om den verkar besvärad utan ge mycket beröm, gos och kanske lite godis, var nöjd med en klo om dagen. Tryck lätt på trampdynan för att få fram klorna. Se till att ha bra belysning så att du inte klipper i den rosa pulpan som innehåller både nerver och blodkärl. De vita spetsarna består av död vävnad och här går det bra att klippa utan att det gör ont. Skulle trots allt olyckan vara framme finns det blodstillande medel på apoteket. Glöm inte sporrarna. Dessa kan annars växa in i kattens hud, vilket kan bli smärtsamt och även kräva veterinärvård.
Sporrarna sitter en bit upp på insidan av varje framtass. Du bör inspektera kattens klor med jämna mellanrum och klippa dem vid behov. Du kan också lämna in katten för kloklippning på de flesta veterinärkliniker och vissa djuraffärer.

Det är viktigt för innekatten att ha tillgång till klösbräda och/eller klösträd, annars är risken stor att den ger sig på dina möbler och väggar! Tänk på att en ragdoll, som generellt är en stor katt, kan behöva både höjd och bredd på sin klätterställning och se till att den står stadigt! För att locka katten till trädet kan du använda kattmynta; finns såväl i sprayform som på påse - väl värt att pröva. 

Kloklippning i praktiken, ta del av Agrias video: Så klipper du kattens klor


Tillbaka

 
Bada

Bada

En katt behöver badas då och då – även en sällskapskatt som vistas inomhus. Det räcker med någon gång om året, om kisse inte blivit väldigt smutsig förstås.

När man badar katten är det viktigt att ha ett schampo som löser smuts och fett. Ett balsam efteråt gör det enklare att kamma katten efter badet. Sköljningen är oerhört viktig! Vattnet som rinner av kattens päls ska vara klart, helt utan skum och pälsen skall kännas lite sträv när det hela är färdigt. Räkna med att du behöver skölja pälsen länge och väl. Om den inte är riktigt ursköljd är hela tvättproceduren förgäves. Första gången man badar en katt kan det vara svårt att avgöra om resultatet blev bra. Är du tveksam, hör med din uppfödare!

Se till att torka katten väl med handduk eller fön så den inte blir kall efter badet. Borsta igenom pälsen några gånger så torkar den fortare. När den är torr ska den vara ”vackert luftig och silkigt kall” över hela kroppen - i synnerhet kragen och svansen.


Tillbaka

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd