Ragdollklubben

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Historia
Ragdollen i England

Ragdollen i England

Ragdollen kom till England och Tyskland ungefär samtidigt, dvs.1981. Nyfikenheten på den nya rasen med det spännande namnet och de egendomliga historierna var stor. Ragdollen visades upp i många olika medier och allt fler personer blev intresserade av rasen. Men framgångarna hade sin baksida. Många kattförbund vägrade under lång tid att godkänna en ras som inte kunde känna smärta, bli rädd eller försvara sig. Som väl är har många av dessa missförstånd rättats till, varför ragdollen är en av de mest växande raserna i kattuppfödningens historia.

Två brittiska damer, Pat Brownsey (Patriarca cattery) och Lulu Rowley (Petil-lu cattery) var först med att importera rasen; fyra katter från ”Blossom Times” uppfödning. Damerna arbetade med alla varianterna på vitfläck – colourpoint, bicolour och mitted och i alla de fyra registrerade färgerna: brun, blå, choklad och lila. Detta arbete och dessa katter blev grunden till rasens utveckling i Europa.


Tillbaka

 
Blossom Time

Blossom Time

1969 köpte Laura och Denny Dayton ett avelspar, Rosie och Buddy, av Ann Baker. De registrerade stamnamnet ”Blossom Time” och som mest ingick arton ursprungliga ”Raggedy Ann-katter” i deras uppfödning. Stamnamnet ”Blossom Time” finns att hitta i nästan alla stamtavlor.

Familjen Dayton samarbetade med mrs Baker för att få rasen godkänd i fler förbund, samtidigt som de följde hennes kontrakt när det gällde aveln.1975 hade dock många uppfödare ledsnat på mrs Baker’s tankar om aveln och Denny Dayton sammankallade ett antal personer, däribland påven, till ett möte. Även Ann Baker var inbjuden men valde att inte delta, då hon betraktade mötet som ett uppror. Detta ledde till att en ny klubb bildades; The Ragdoll Society som 1978 blev Ragdoll Fanciers Club (RFC).

Man samlade in den information som behövdes för att kunna dokumentera stamträdet och på så vis få de större kattförbunden att godkänna rasen.


Tillbaka

 
Daddy Warbucks, ragdollens urfader

Daddy Warbucks, ragdollens urfader

Någon av de ovan nämnda ”Blackie-katterna” ska ha haft en halvbror vid namn Daddy Warbucks och honom blev Ann Baker mycket förtjust i. 

Han såg ut som en helig birma med blå ögon, vit bläs, vit svansspets och vita tassar. Vem som var far till Daddy Warbucks är det ingen som vet och han var ensam i sin kull. Daddy Warbucks utseende och temperament gjorde iallafall att han senare kom att kallas för "den äkta ragdoll-lookens fader".

Mrs Baker bestämde sig för att para Daddy Warbucks med Josephine. Resultatet av parningen blev Fugianna, en brun mitted hona. Huruvida det blev några fler ungar i den kullen vet vi inte för Fugianna är den enda som omnämns. Från henne härstammar den linje som sedan kom att kallas "lightside".

 

Daddy Warbucks

 Tillbaka

 
Raggedy Ann

Raggedy Ann

Buckewheat parades med Daddy Warbucks och de fick Kyoto, en brun mitted hane, och Tiki, en choklad colorpoint hona. Tiki är urmoder till det man kallar "darkside". Alla dessa katter finns registrerade under Ann Bakers stamnamn ”Raggedy Ann”.

Mrs. Baker bestämde sig för att skapa en ras med hanarna Blackie och Daddy Warbucks som grundpelare; en ras som skulle ha alla egenskaper som deras mor visade upp efter den mycket traumatiska olyckan. Katterna skulle vara stora, snälla, vara maskade och ha blå ögon. 

Mrs Ann Baker började sedan sälja sina ”ragdolls” utifrån nedanstående definitioner:

  • ragdollen ska vara en relativt stor ras
  • ragdollen ska vara mindre känslig för smärta än andra katter
  • ragdollen ska sakna självbevarelsedrift
  • ragdollens päls ska inte tova sig
  • ragdollen ska ha förmågan att slappna av totalt i kroppen när man lyfter upp den

Raggedy Ann Tiki

Ann Baker höll ett fast grepp om aveln och förbjöd sina köpare att para sina katter om de inte fått "licens", d.v.s. att de strikt skulle följa hennes regler och anvisningar. Ann startade 1971 IRCA (International Ragdoll Cat Association) för att få kontroll över det ökande antalet uppfödare av rasen. Samtidigt varumärkesskyddade hon namnet ”ragdoll” vilket innebar att hon kunde ta ut avgifter av ”sina” uppfödare. Ann Bakers planer på att ”hennes” uppfödare skulle bli franchisetagare gick i stöpet. De flesta hade vid det laget tröttnat på samarbetet med Ann Baker. Det är säkert anledningen till att många sålde sina avelskatter till familjen Dayton, vars uppfödning också skulle komma att betyda mycket för rasens framtid.


Tillbaka

 

buckwheatRaggedy Ann Kyoto

 

 

 

 

 

 
Katten Josephine, ragdollens urmoder

Katten Josephine, ragdollens urmoder

Ann Bakers granne, Mrs Pennel, ägde en vit långhårig katt som hette Josephine, som sedan kom att bli urmoder till ragdollen av idag. Dessa uppgifter är verifierade.

Katten Josephine levde sitt liv i frihet och fick flera kullar om året. Hennes kattungar var enligt historien vilda och svårhanterliga. En dag blev Josephine påkörd av en bil och liggandes vid vägkanten i två dygn, innan hon hittades av anställda på Riverside University.

När Josephine mådde bättre lämnades hon tillbaka till sin ägare, Mrs Pennel, som lät henne para sig i det fria och få ytterligare flera kullar. Till skillnad från tidigare kattungar var dessa mycket sociala och orädda.

Jospehine

Ann Baker funderade på om någon på Riverside University ”fixat” med Josephines gener i samband med olyckan, vilket naturligtvis inte var fallet. En annan genetiskt osannolik teori var att Josephine skulle ha haft en mutation i reproduktionscellerna, som i sin tur, skulle ha påverkat kattungarnas temperament. Ann funderade också på om Josephine, som efter vården på sjukhuset blivit mera tam, överfört sitt ”nya” temperament till sina avkommor. Kanske en något mer rimlig teori än de andra men inget som verifierats.

Ann Baker födde också upp perserkatter. Hon brukade låna en svart perserliknande hane som hette Blackie och var son till Josephine. Josephine ska ha parats även med Blackie. Vissa källor menar dock att Blackie ska ha varit en brun burma, som Mrs Baker valt att para in för att undvika mer inavel!? Det som stöder det sistnämnda är att Mrs Baker gav många av katterna i den linjen asiatiska namn, vilket man gärna gör med burmor. Med Blackie fick Josephine i alla fall honan Buckwheat, en brun colorpoint. Det kan förstås ha funnits två helt separata Blackie och namnen kan också ha blivit förväxlade med varandra.

Hur det förhåller sig med det, vet man faktiskt inte.


Tillbaka

 
Our website is protected by DMC Firewall!