Ragdollklubben

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Skötsel
Skötsel

skotsel2Pälsvård

Ragdollen har i regel en lättskött päls. Den skall vara silkig, vilket gör att den inte tovar sig så lätt. Dock finns det givetvis katter som avviker från standarden, och om katten har väldigt mycket päls så kan det bildas tovor, hur bra kvalitet det än är på pälsen.

Att borsta och kamma katten är ett bra tillfälla att kontrollera att den mår bra och inte verkar ha ont någonstans, Man bör ta fram kam och borste och gå inom katten ungefär en gång i veckan. Många katter uppskattar att bli borstade och njuter av dessa stunder. Andra kanske är lite hårömma och måste övertalas lite och då får man ta det försiktigt, så att man inte gör illa katten. Har man en katt som inte ställs ut och den har fått tovor, kan man klippa bort dem. På utställning ska katten inte ha "hack" i pälsen, så då måste man försöka reda ut tovorna. Det bästa är givetvis att hålla efter pälsen, så att inga tovor uppstår.

En katt behöver badas då och då, även om man har en sällskapskatt, som bara vistas inomhus. Det räcker att bada den en till två gånger om året, om den inte blivit särskilt smutsig, förstås. Det finns inget universellt recept på, hur man ska gå tillväga. Ett gott råd är att rådfråga sin uppfödare, om man känner sig osäker. 

Det viktigaste när man badar en katt till vardags är att man har ett bra schampo som löser upp fett. Ett balsam gör det enklare att kamma katten efter badet. Glöm inte att skölja pälsen noggrant när tvättproceduren är över!

Allergier & Ragdoll

Astma och Allergilinjen (http://www.astmaochallergilinjen.se/allergi/olika-typer-av-allergi/kattallergi/  påstår att bla att Sibirisk katt, Ragdoll och Rexraser är några kattraser, som ibland sägs vara mindre allergiframkallande. 

Generellt sett går det inte att rekommendera en viss ras till någon som har allergi, eftersom allergennivåerna kan variera stort, också inom samma ras. Om du är allergisk men ändå väldigt gärna vill ha katt, är det bäst att prova sig fram med fler katter. Det betyder personlig exponering under en tid.
Hur starkt man reagerar är väldigt individuellt och det finns exempel på allergiker som upplever att de tål vissa katter bättre än andra. 

Det finns flera allergiker som lägger ut information på nätet, att de tål tex ragdoll och inte andra katter, och det må vara fallet. Vi på Ragdollklubben råder dig att vara ansvarsfull och ta reda på hur det ligger till just i din familj, innan ni köper en ragdoll. Vi har erfarenhet av många familjer som blivit tvungna att lämna bort sina älskade ragdolls då allergi i familjen uppdagas.

Vi önskar att dessa fall blir så få som möjligt!

 

Utställningspreparering

Inför utställning krävs förstås lite noggrannare förberedelser av pälsen och katten i övrigt också. Det finns en hel uppsjö med olika medel på marknaden, schampon, inpackning, sprayer, balsam etc. Man får helt enkelt prova sig fram till vilket medel man trivs bäst med och som passar ens katter bäst.

I allmänhet är det dock bra att satsa på ett bra schampoo som löser fett. Många använder vanligt Yes diskmedel för detta ändamål, det är mycket effektivt mot fett! Ett balsam kan också vara bra att ha. Många satsar även på inpackning, här får man bedöma själv hur mycket tid och energi man vill lägga på utställningsprepareringen. En antistatspray är bra att ha som sista "finish", och även kanon att ha med sig på utställningen för att fräscha upp pälsen precis innan den ska upp till domaren (överdriv dock inte, det ska inte kännas som det är för mycket medel i pälsen).

Att bada katten inför utställning kräver i allmänhet flera steg.

Har man en katt med fet päls börjar man med att avfetta pälsen med ett avfettande schampo. Detta kan upprepas 1-2 ggr, beroende på hur fet pälsen är. Har man en fertil hane med fetsvans så kan man förbereda genom att gnida in svansen med avfettande medel en liten stund före badet, och sedan skölja ur.

skotselAtt skölja pälsen är ett viktigt steg. Man måste skölja länge. Inga schamporester får finnas kvar i pälsen, då kan hela prepareringen vara som ogjord.

Använder man inpackning så är det nu man börjar med den. Den brukar kunna få sitta i i allt från 10 minuter till några timmar eller ända upp till ett dygn, beroende på märke och pälsens kvalitet. Därefter sköljer man noga ur pälsen igen och tvättar rent med ett avfettande schampo.

Därefter schamponerar man med valfritt schampo. Det finns många olika schampon. Har din katt inte extremt fet päls kanske du vill satsa på ett schampo för silkig päls t.ex. Det finns även schampon för vita pälsar. Dessa kan man med fördel använda på vita bicolor-ben om man har en katt som gärna smutsar ner sig. Skölj sedan katten tills pälsen känns knarrig,

Till sist masserar man in balsam I pälsen. Låt verka en liten stund och skölj sedan ordentligt. Håll koll på vattnet som rinner från katten, när det är fritt från tvålbubblor är katten ren.

Handdukstorka katten först, därefter kan man välja att föna katten torr. Det ger bättre resultat, men har man en ung katt med kort päls så kan det räcka att den får självtorka.

Ställ katten på tex en strykbräda. Var gärna två, en som håller katten och en som fönar. Var extra noga under magen och under "armarna", där pälsen lätt lockar sig. Föna mothårs, så får man in luft mellan hårstråna.

Hur tätt inpå utställningen man ska bada katten brukar kunna variera lite, men generellt brukar ragdollpälsar bli bäst om katten badas 2-3 dagar före utställningen. Men även här får man prova sig fram till vad som passar ens katter bäst.

Dagen före utställningen så går man igenom katten och klipper klor samt rengör och toppar öron (plockar bort långa hårstrån på öronspetsarna, som annars kan ge öronen ett spetsigt intryck).

Lycka till!

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd