Ragdollklubben

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Syfte och historik
Syfte och historik

bild3

Ragdollklubben bildades interimistiskt i samband med Stockholms Kattklubbs utställning i Nacka Strand i november 1992. I februari 1993 hölls det första årsmötet och Ragdollklubben bildades officiellt.

Bakgrunden var en önskan att bilda en klubb för alla, som var intresserade av ragdolls och som sedan tillsammans ville sprida kunskap och dela erfarenheter av rasen, som då var relativt ny i Norden. Det första året hade klubben 49 medlemmar.

Allmän info

Klubben arbetar för att alla ragdolls ska vara renrasiga. Alla ska kunna spåras tillbaka till ursprungskatterna genom det internationella stamträdet. Ragdollklubben verkar även för att bibehålla rasen som en maskad och blåögd katt. Detta innebär att klubben inte stödjer avel på s.k. solida/mink-ragdolls. På årsmötet 2006 beslutades att en medlem som väljer att avla på sådana katter utesluts ur klubben.

En av Ragdollklubbens informationskanaler är vår medlemstidning, Trasdockan, som utkommer med fyra nummer per år, alla med ett särskilt tema. I tidningen publiceras bl a nya rön, ny information om rasen, intervjuer med domare, insändare, veterinärens svar på frågor från medlemmarna, bilder på vinnarkatter och mycket annat - smått som stort. 

Ett annat informationsmedel är hemsidan. Där finns alltid de senaste nyheterna i klubben. 

Letar du kattungar? Både kattungannonser, en förteckning över klubbens uppfödare och en särskild kattungeförmedling hittar du här.

Som medlem kan du utan kostnad visa dina katter i galleriet. Du kan också gratis annonsera om kattungar du har till salu, avelshanar för utlåning och registrera dig som uppfödare. Du får också 10% rabatt på Agrias försäkringar.

Här finns vår ragdollshop, där alla kan beställa diverse ragdollattiraljer.

Ragdollklubben är en fristående klubb. För att bli medlem behöver du varken äga katt eller vara med i någon annan kattklubb. Det räcker med att du är intresserad av rasen. Klubben är en rasklubb dvs. den bevakar enbart den egna rasens intressen och är därmed inte ansluten till SVERAK.

Vill du veta mer, kontakta någon i styrelsen.

Så bildades Ragdollklubben

Ragnar Midelf och Miriam Åkerlund hade i slutet av 80-talet hört talas om en stor, vacker kattras, som hette ragdoll. Båda fascinerades av katten med de vackra blå ögonen, den ljuvliga pälsen, det härliga temperamentet, den kraftiga benstommen, sättet att röra sig  -  ja, i stort sett allt som kännetecknar rasen. Den sades också vara klok och tillgiven. En sådan katt skulle de köpa, Enkelt var det inte, för det fanns inga ragdolls i Sverige vid den tiden och rasen var ännu inte godkänd här. Däremot fanns några få uppfödare i England, som i princip var det enda land man då kunde importera ifrån utan karantänstvång. Här hittade de en uppfödare och fick köpa en kattunge, som de döpte till Josephine efter rasens urmoder. Ragtime Josephine blev den första ragdollen, som registrerades i SVERAK, även om det hade importerats en ragdoll till Sverige en månad innan Josephine kom.

Josephine fick så småningom en kull. En av kattungarna betedde sig olikt sina syskon och när hon togs till veterinär fick hon en dålig prognos. På Bagarmossens Djursjukhus konstaterades att kattungen led av ett allvarligt hjärtfel - det bästa skulle vara att avliva henne men...... hon fick följa med hem och stanna i familjen ändå. Hon blev nästan 18 år gammal!! Under lång tid var Hjärtrud, som hon hade som smeknamn, Sveriges äldsta ragdoll.

I början av 90-talet hade fler ragdolls importerats och nu fanns även kullar, som var födda här. Ragnar och hans sambo tog då initiativ till att bilda Ragdollklubben. De ringde runt till registrerade "trasdockeägare", ordnade ett möte i samband med Stockholms Kattklubbs utställning i Nacka Strand och i november 1992 bildades klubben med Ragnar Midelf som ordförande.

Man beslutade samtidigt att skapa en klubbtidning och namnet Trasdockan kändes naturligt. Styrelsemedlemmarna skrev och kopierade sina dokument, häftade ihop dem och skickade ut tidningen till klubbens medlemmar.

Idag har Ragnar inte längre någon katt. Förutom katter har han alltid varit intresserad av handboll och han är idag en engagerad handbollsledare med många träningar och matcher på både hemma- och bortaplan, ett intresse som inte skulle delas av en katt😍.

Ragnar är sedan många år tillbaka hedersmedlem i Ragdollklubben.

Copyright © 2017 Ragdollklubben. Alla rättigheter reserverade.

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!