Ragdollklubben

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Köpet

Om allt känns bra och du har bestämt dig för att köpa kattungen/katten, betalar du en tingningsavgift (ca 2000 kr). Det är viktigt att du och uppfödaren samtidigt upprättar ett tingningsavtal** som reglerar vad ni kommit överens om.

Skulle du ångra dig efter att ha tingat kattungen/katten, har uppfödaren rätt att behålla avgiften. Detta gäller dock inte, om det skulle uppkomma någon ny information om kattungen, efter att du tingat den. Om det t.ex. vid veterinärbesiktningen skulle visa sig att kattungen har någon åkomma eller defekt, har du rätt att ångra köpet och återfå hela den erlagda summan.

*Tingningsavtal länkar till “Detta skall följa med kattungen”

--------

Detta ska följa med kattungen/katten:

1. Stamtavla utfärdad av det förbund som uppfödaren tillhör

2. Besiktningsintyg från veterinär, max 7 dagar gammalt. Gå igenom intyget tillsammans med uppfödaren så att du ser att allt verkar ok. Om det står någon anmärkning angiven på intyget - ta reda på vad den innebär!*

3. Vaccinationskort. Kattungen ska vara vaccinerad två ggr mot kattpest och kattsnuva. Den vuxna katten ska ha en giltig vaccination.

Köpeavtal

Gå igenom avtalet tillsammans med uppfödaren, så du vet vad som gäller. Om det är något som inte känns ok, påpeka det! Skriv inte under om avtalet verkar konstigt! Det bästa brukar vara att läsa igenom köpeavtalet, redan när man bestämmer sig för att tinga kattungen/katten. Vissa uppfödare skriver egna avtal men många använder sig av sitt kattförbunds överlåtelseavtal/köpeavtal**.

Alla raskatter ska vara ID-märkta vid flytt.

Det vanligaste är att katten är chipmärkt i nacken och id-numret ska finnas i stamtavlan (anges oftast i form av en klisterremsa).

För att katten ska bli din ”på riktigt” ska ett ägarändringsintyg**, i original, skickas till det aktuella kattförbundet så snart som möjligt. Intyget är ogiltigt utan uppfödarens och din egenhändiga underskrift.

Är du medlem i en kattklubb som är knuten till SVERAK ägarändrar du enkelt via SVERAKs hemsida med BankID.

* de flesta anmärkningar påverkar inte kattens hälsa

** din uppfödare bör kunna ta fram blanketten

Tillbaka

 Our website is protected by DMC Firewall!