Ragdollklubben

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

bild14


Funderar du p
å att köpa Ragdoll

Tänk på det här!


Att ha husdjur innebär ett stort ansvar. Medellivslängden för katter är 14 år, en del kan leva till en bit över 20. Innan du köper din ragdoll bör du därför noga tänka igenom, om du är beredd och har möjlighet att ta hand om katten även många år framöver. Vi vill inte avskräcka dig utan bara hjälpa dig, så att du inte av praktiska skäl behöver skiljas från din älskade kisse, vilket kan vara oerhört smärtsamt.


Om du arbetar, så att katten måste vara ensam hela dagarna, är det klokt att du väntar tills din vardag ser annorlunda ut eller köper två katter samtidigt, gärna ett syskonpar. En katt är ett självständigt djur men den behöver sällskap - mer än du kanske anar.


Det kostar pengar att ha katt, vare sig du har fått eller köpt kattungen billigt. Mat, kattsand, vaccinationer, försäkring och eventuell veterinärvård uppgår till många hundralappar per år. Inköp av klätterställning/ar, transportbur/ar, kattlåda/-or, leksaker och kastrering brukar vara engångskostnader men inte obetydliga i kronor räknat.


Har du tillräckligt med tid, pengar och möjlighet att ge en katt ett bra liv och vill både vårda, gosa och leka med kissen? Känner du någon, som kan ta hand om den, när du reser bort? Svarar du "ja" men inte redan bestämt dig för vilken sorts katt du vill köpa, är det klokt att läsa om olika raser och fundera över vilken, som passar bäst i din familj. Vill du att katten är långhårig, korthårig, gracil, kompakt, lugn, livlig, enfärgad, randig, prickig, stor, liten, blåögd osv.?

Generellt kan sägas att kompakta katter är lugnare än gracila.


Har du bestämt dig för att köpa en ragdoll? Uppfödare och ”kattungar till salu” hittar du på:


När du hittat en intressant uppfödare

När du kontaktar en uppfödare försök då ta reda på så mycket som möjligt. Ställ frågor om katterna och katthållningen, vad uppfödaren har för syn på avel, kattens hälsa, foder, sand etc. Om du har möjlighet, kan det också vara bra att höra andras uppfattning om uppfödaren.


Be alltid att få komma hem till uppfödaren och besöka katter och kattungar i hemmet!

Det är viktigt att du får bra kontakt med uppfödaren och att "personkemin" stämmer mellan er. Förhoppningsvis kommer ni att ha kontakt med varandra under lång tid framöver. Uppfödaren ska kunna svara på frågor om både rasen, sina katter och sin uppfödning.


Hemma hos uppfödaren tittar du om katterna verkar må bra och överensstämmer med de förväntningar du har på rasen. När du tittar på kattungen, är det lätt att du faller för att den är så gullig men försök ändå att granska den lite närmare innan du bestämmer dig. Kattungen ska se pigg och frisk ut, ögon och öron ska vara rena och inte rinna, pälsen mjuk och glansig och kattungen ska kännas rund och go' att ta i, vara nyfiken och orädd.

Om det finns många fertila katter i hemmet, är det inte ovanligt att de vistas i skilda rum. Ibland bor avelshanar i egna hus på tomten. Det kan vara helt ok, men be att få se hur det ser ut även där. Det ska vara rent och fräscht, och katterna ska verka harmoniska.


Ragdollklubben och Scandinavian Ragdoll Club har gemensamt utarbetat ett hälsoprogram, som de flesta uppfödare följer. Om de rekommenderade hälsotesterna är gjorda på föräldradjuren, be att få se resultaten!


Varningstecken


Det finns vissa varningstecken, som kan tyda på att säljaren är oseriös och dessa ska man vara uppmärksam på, när man letar kattunge. Det kan handla om att:

• uppfödaren inte tillåter besök i hemmet. Om uppfödaren inte vill ta hem kattungeköpare så har denne förmodligen något att dölja.

• uppfödaren gärna säljer till lägre pris mot att t.ex slippa registrera eller vaccinera kattungen. Dessa saker är obligatoriska för en registrerad uppfödare. Om uppfödaren är villig att tumma på regler, kan man räkna med att det också finns andra saker i uppfödningen som gjorts avkall på.

• uppfödaren inte vill visa giltiga hälsointyg på föräldradjuren.

• uppfödaren gärna vill ha en snabb affär och inte verkar särskilt intresserad av hur kattungen kommer att få det i sitt nya hem


Köpet


Om allt känns bra och du har bestämt dig för att köpa kattungen, betalar du en tingningsavgift, oftast 1 500 - 2 000 kr. Det är viktigt att du och uppfödaren samtidigt upprättar ett tingningsavtal* som reglerar vad ni kommit överens om. Skulle du ångra dig efter att ha tingat kattungen, har uppfödaren rätt att behålla avgiften. Detta gäller dock inte, om det skulle uppkomma någon ny information om kattungen, efter att du tingat den. Om det tex vid veterinärbesiktningen skulle visa sig att kattungen har någon åkomma eller defekt, har du rätt att ångra köpet och återfå hela ”tingningspengen”.


Detta ska följa med kattungen

 

När du hämtar din kattunge från uppfödaren ska följande handlingar medfölja:


1. Stamtavla utfärdad av det förbund som uppfödaren tillhör (i Sverige vanligtvis SVERAK)


2. Besiktningsintyg från veterinär, max 7 dagar gammalt.

Gå igenom intyget tillsammans med uppfödaren så att du ser att allt verkar ok. Om det står någon anmärkning på intyget - fråga uppfödaren vad detta innebär!


3. Vaccinationskort. Kattungen ska vara vaccinerad två ggr mot kattpest och kattsnuva.


4. Köpeavtal.

Vissa uppfödare skriver egna avtal men många använder sig av SVERAKs överlåtelseavtal*. Gå igenom avtalet tillsammans med uppfödaren, så du vet vad som gäller. Om det är något som inte känns ok, påpeka det! Skriv inte under något som känns konstigt! Det bästa brukar vara att läsa igenom köpeavtalet, redan när man bestämmer sig för att tinga kattungen.


Alla raskattungar ska vara ID-märkta vid flytt. Det vanligaste är att kattungen är chipmärkt i nacken och id-numret ska finnas i stamtavlan (anges oftast i form av en klisterremsa).


För att kattungen ska bli din ”på riktigt” ska ett Ägarändringsintyg*, i original, skickas till SVERAK senast 30 dagar efter överlåtandet. Intyget är ogiltigt utan uppfödarens och din egenhändiga underskrift.

* blanketterna finns på SVERAKs hemsida, blanketter


LYCKA TILL MED DIN NYA FAMILJEMEDLEM!

 

bild13

 

  •  


DMC Firewall is a Joomla Security extension!