Ragdollklubben

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

bild14

Medellivslängden för katter är 14 år, vissa kan leva mer än 20 år. Vill och kan du ta ansvar för en katt så länge? Svarar du "ja" på frågan kan du absolut köpa en Ragdoll.
Om du arbetar, så att katten måste vara ensam hela dagarna, är det klokt att du väntar tills din vardag ser annorlunda ut. En katt är ett självständigt djur men den behöver sällskap - mer än du kanske anar.

Det kostar pengar att ha katt, vare sig du har fått eller köpt kattungen billigt. Maten kostar minst 175 kr per månad, kattsanden nästan lika mycket, vaccinationer 350-400 kr per år, försäkring och eventuell veterinärvård måste också räknas in. Du har dessutom en engångskostnad för kastrering, ca 650 kr för hanar och minst det dubbla för honor. Inköp av klätterställning/ar, transportbur/ar, kattlåda/-or, leksaker m.m. kan lätt summeras i tusenlappar.

Har du tillräckligt med tid och möjlighet att ge en katt ett bra liv; att både vårda och gosa med den? Känner du någon, som kan ta hand om den, när du reser bort? Svarar du "ja" och du inte redan bestämt dig för vilken sorts katt du vill köpa, är det klokt att läsa om olika raser och fundera över vilken, som passar bäst i din familj. Vill du att den är långhårig, korthårig, gracil, kompakt, enfärgad, randig, prickig, stor, liten, blåögd osv.
Generellt kan sägas att kompakta katter är lugnare än gracila.

Hitta uppfödare:

• Besök SVERAK:s hemsida. Där hittar du alla SVERAK-anslutna kattklubbar och de uppfödare, som är medlemmar i respektive klubb.
• "Gå in på" Ragdollklubbens hemsida www.ragdollklubben.com
• Besök kattutställningar!
• Kontakta valfri SVERAK-klubb om du önskar råd och hjälp med kattungeförmedling!

SVERAK arbetar för närvarande med att ta fram en webbsida där SVERAK-anslutna uppfödare, kan annonsera - håll utkik efter den!

SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) bildades 1955 och hade då sex olika sorters katter registrerade. Under åren har nya raser tillkommit och idag finns mer än 40 godkända raser.

När du hittat en intressant uppfödare

När du kontaktar en uppfödare försök då ta reda på så mycket som möjligt. Ställ frågor om katterna och katthållningen, vad uppfödaren har för syn på avel, kattens hälsa, foder etc. Om du har möjlighet, kan det också vara bra att höra andras uppfattning om uppfödaren.

Be alltid att få komma hem till uppfödaren och besöka katter och eventuella kattungar i hemmet!
Det är viktigt att du får bra kontakt med uppfödaren och att "personkemin" stämmer mellan er. Förhoppningsvis kommer ni att ha kontakt med varandra under en lång tid framöver. Uppfödaren ska kunna svara ärligt på frågor om sina katter och sin uppfödning.

Hemma hos uppfödaren tittar du, om katterna verkar må bra och överensstämmer med de förväntningar du har på rasen. När du ser på kattungen, är det lätt att du faller för kissens naturliga "gullighet" men försök att vara lite kritisk. Den ska se pigg och frisk ut, ögonen och öronen ska vara rena och inte rinna, pälsen mjuk och glansig och den ska kännas rund och go' att ta i.
Om det finns många fertila katter i hemmet, är det inte ovanligt att de vistas i skilda rum. Ibland bor avelshanar i egna hus på tomten. Detta kan vara helt ok, men be att få se hur det ser ut där. Det ska vara rent och fräscht, och katterna ska verka harmoniska och tillfreds.

De allra flesta ragdolluppfödare följer någon form av hälsoprogram, tex Ragdollklubbens hälsoprogram, som b la innebär att man undersöker hjärta och njurar med ultraljud, innan man väljer att avla på katten. Det finns också ett DNA-test för HCM (hjärtsjukdom), som många uppfödare använder sig av. Om dessa hälsotester är gjorda på föräldradjuren, ska uppfödaren kunna visa upp resultaten. Be att få titta på dem!

Varningstecken

Det finns några olika varningstecken, som man ska vara uppmärksam på, när man letar kattunge och som kan tyda på att säljaren är oseriös:
• Uppfödaren tillåter inga besök i hemmet. Om uppfödaren inte vill ta hem kattungeköpare så har denne förmodligen något att dölja.
• Uppfödaren säljer gärna till lägre pris mot att t.ex slippa registrera eller vaccinera kattungen. Dessa saker är obligatoriska för en registrerad uppfödare. Om uppfödaren är villig att tumma på regler, kan man räkna med att det också finns andra saker i uppfödningen som uppfödaren har gjort avkall på.
• Uppfödaren vill inte visa upp giltiga hälsointyg på föräldradjuren.
• Uppfödaren vill gärna ha en snabb affär och verkar inte så intresserad av hur kattungen kommer att få det i sitt nya liv

Köpet

Om allt känns bra och du har bestämt dig för att köpa kattungen, är det brukligt att man betalar en tingningsavgift, som brukar vara ca 2000kr. Det är viktigt att du och uppfödaren samtidigt upprättar ett tingningsavtal, som reglerar vad ni kommit överens om. Skulle du ångra dig efter att ha tingat kattungen, har uppfödaren oftast rätt att behålla avgiften. Detta gäller dock inte, om det skulle uppkomma någon ny information om kattungen, efter att du tingat den. Om det tex vid en veterinärbesiktning skulle visa sig att kattungen har någon åkomma eller defekt, har du rätt att ångra ditt köp och återfå hela tingningsavgiften.

Detta ska följa med kattungen

När du hämtar din kattunge från uppfödaren, ska följande handlingar medfölja:
Stamtavla utfärdad av det förbund som uppfödaren är registrerad i (i Sverige vanligtvis SVERAK eller IDP)

Besiktningsintyg från veterinär, max 7 dagar gammalt.
Gå igenom intyget tillsammans med uppfödaren, så att allt är ok. Om det står någon anmärkning på intyget - fråga uppfödaren vad detta innebär!

Eventuellt ett separat vaccinationsintyg men vanligtvis står vaccinationerna på stamtavlans baksida. Kattungen ska vara vaccinerad två ggr mot kattpest och kattsnuva.

Id-märkningsintyg ska också finnas i stamtavlan.
Alla raskattungar ska vara ID-märkta, när de flyttar från uppfödaren. Det vanligaste är att kattungen är chipmärkt i nacken.

Köpeavtal.
Vissa uppfödare skriver egna avtal, andra använder sig av SVERAK:s färdiga avtal. Gå igenom det tillsammans med uppfödaren, så du vet vad som gäller. Om det är något som inte känns ok, så påpeka det. Skriv inte under något som känns konstigt! Det bästa är att man läser igenom köpeavtalet, redan när man bestämmer sig för att tinga kattungen.

LYCKA TILL MED DIN NYA FAMILJEMEDLEM!

 

bild13

 

  •  

Följ oss på Facebook

Från Shopen


Månadens fråga

Vad äter din katt?

Samarbetspartners


Our website is protected by DMC Firewall!